Gluténérzékenység

A gluténérzékenység háttere

Gluténérzékenység/coeliakia, helytelen néven lisztérzékenység. Igaz, a tünetek a liszt tartalmú táplálék bevezetésével egyidejűleg a csecsemőkorban, a gluténnel való első találkozás alkalmával, vagy akár jóval a később, a felnőttkorban jelenhetnek meg. Nem allergiás megbetegedés, hanem étel intolerancia. (Lásd az “Általános programok” menüpontban!) Azaz, a szervezet gluténnal (sikérfehérje) szembeni tulérzékenysége, tulajdonképpen immunreakciója.

Az anyagcsere betegség okozója a kalászos gabonafélék (búza, rozs, zab, árpa és ezekből készült termékek) egy fehérjecsoportjának (glutén, vagy sikér) egyik alkotóeleme a gliadin. Akár öröklődő is lehet, de kialakulásában a környezeti tényezők (élelmiszerek minősége, környezetszennyezés, stressz)is nagy szerepet játszhatnak.

A gluténérzékenység tünetei

Tünetei közül az egyik legjellemzőbb, az elhúzódó, majd ismételten jelentkező hasmenés. Előfordulhat azonban akár székrekedés, anyagcsere zavar, haspuffadás, diszkomfort érzet, vagy éppen bőrbetegség is.

A betegségben a vékonybél nyálkahártyája áteresztővé válik a gliadinnal szemben, és a szervezet még egyelőre ismeretlen ok folytán idegenként ismeri fel e fehérjeösszetevőt és ez immunreakciót vált ki. A vékonybél felületén található bélbolyhok (melyek a felszívódási felületet növelik) e kórfolyamatban elpusztulnak. Ennek következtében alakul ki egy felszívódási zavar, a tápanyagok felszívódása és emésztése romlik. Emiatt jellemzői a coeliakia-nak a vitamin- és ásványi anyag-hiány, alultápláltság (többnyire kórosan soványak ezek a betegek, gyakori az ekcémás megbetegedés a gyenge immunrendszer miatt)  és a csontritkulás, vérszegénység.

Életmódtréner tanácsok gluténérzékenyeknek

A gluténérzéknység egy egész életen át tartó kórfolyamat lehet, amit kizárólag speciális, gluténmentes diétával lehet kezelni. Emellett jól felszívódó tápanyagok bevitelére, vitamin- és ásványianyag pótlásra fontos fokozottan figyelni!

Nem lehet használni a fenti kalászosokból készült alapanyagokat, és élelmiszereket. Ügyeli kell arra is, hogy egyes élelmiszerek (tejtermékek, húsipari termékek) tartalmazhatnak gluténtartalmú élelmi anyagokat.

Fogyasztható többek között, rizs, burgonya, kukorica (mértékkel, az omega6 zsírsavtartalom miatt), bizonyos gyümölcsök, zöldségek. Élelmi anyagok közül (a teljesség igénye nélkül) a sárgaborsóliszt, szójaliszt, szójakocka, granulátum. A hiányok, valamint az esetleges alultápláltság miatt, fokozottan javasolt a minőségi táplálék kiegészítők fogyasztása.

Mindezek figyelembe vételével ajánljuk Önöknek azt a konkrét táplálkozási programot, amit személyre szabottan állítunk be, s folyamatosan kontrollálunk. Ez az élelem gluténmentes, növényi fehérjében, vitaminokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben gazdag, mely rendkívül intelligens, s egyszerű kiegészítője lehet mindennapjainak, jelentősen megkönnyítve táplálkozásának felépítését.

Share This