Laktózérzékenység

A laktózékenység háttere

A laktózérzékenység vagy laktózintolerancia a laktóz, egy, a tejben és a tejtermékekben megtalálható cukorféle lebontásának a képtelensége. Ennek oka a lebontáshoz szükséges laktáz enzim hiánya vagy alacsony szintje. Becslések szerint világszerte a felnőtt népesség 75%-a nem képes teljes egészében lebontani a tejcukrot. Ez az arány Észak-Európában 5, míg Dél-Európában 71%, de egyes ázsiai és afrikai országokban akár 90% is lehet.

 

A laktózékenység tünetei

Tünetei leggyakrabban a hasmenés, a gázok képződése miatti haspuffadás, hasi fájdalom, hányinger, mely a tejcukor tartalmú étel elfogyasztását követő fél-egy órán belül jelentkeznek, s akár egy-két napon belül meg is szűnhetnek.

Életmódtréner tanácsok laktózérzékenyeknek

A laktózérzékenység általában nem állítható valakiről feketén-fehéren: a laktáz-termelés csökkenése, és így a még megemészthető laktóz mennyisége egyénenként változó lehet. Mivel a laktózérzékenység az esetleges kényelmetlenségen kívül más egészségi problémákat nem okoz, kezelése a tünetek előfordulásának és súlyosságának minimalizálásából áll. A helyesen beállított táplálkozási program segítségével a tünetek csökkenthetőek, az állapot elkerülhető.

Share This