A magas vérnyomás háttere

A hipertónia, más néven magas vérnyomás, vagy néha artériás hipertónia egy elterjedt krónikus kóros állapot, amelynek során emelkedik a vérnyomás az artériákban. Ehhez az emelkedéshez a szívnek a szokásosnál több munkájába kerül a vér erekben való keringtetése. A magas vérnyomás jelentős kockázati tényező az érrendszeri, szív- és vesebetegségek kialakulásában. A hipertónia az egyik legfontosabb kockázati tényező a stroke, a szívinfarktus, a szívelégtelenség, az artériatágulat aneurizma (pl. főverőér-tágulat aorta-aneurizma) és a perifériás artériás betegség esetén, és a krónikus vesebetegség egyik kiváltó oka.

A magas vérnyomás tünetei

A hipertóniát ritkán kísérik tünetek, és felismerése általában szűrés révén, illetve olyankor történik, ha a beteg egy ettől független probléma miatt vesz igénybe egészségügyi ellátást. A magas vérnyomásban szenvedők egy része fejfájásról (különösen a fej hátsó részében és reggel), valamint állandó szédülésről, fülzúgás/csengésről, látászavarról, illetve ájulási epizódokról számol be. További jelei lehetnek a fáradtságérzet, a nehézlégzés, az orrvérzés, a mellkasi fájdalom és az idegesség. Igen gyakran előfordul, hogy a hipertónia szövődményeként károsodott szervek (pl. szív) okoznak különböző tüneteket.

Életmódtréner tanácsok hipertóniásoknak

A magas vérnyomás kialakulása a helyes táplálkozási szokásokkal, rendszeres testmozgással, megfelelő mennyiségű pihenéssel, a stressz elkerülésével, stb. megelőzhető. Azon tünetek közé tartozik, mely az egészséges életmód betartásával teljes mértékben elkerülhető.

Share This