A pikkelysömör háttere

A pikkelysömör (psoriasis) egy bőrbetegség, ami a bőrt, körmöket, ízületeket, nagyon ritkán a nyálkahártyákat érinti. Krónikus, kiújulásra hajlamos betegség, gyakran hosszú teljesen tünetmentes szakaszok súlyos bőrtünetekkel járó szakaszokkal váltakoznak. Elterjedtsége Magyarországon 2% körül van. Kialakulásában veleszületett hajlam és környezeti, „provokáló” faktorok is szerepet játszanak. Nem fertőző betegség. Jelenleg véglegesen nem gyógyítható, de többnyire tünetmentesíthető, bár ma már a teljes gyógyulást megcélzó gyógyszerek is megjelentek.

A pikkelysömör tünetei

A bőrön foltszerű (plakk) fokozott elszarusodást mutató elváltozások jelennek meg az elszarusodó sejteket termelő hámsejtek gyorsabb osztódása következtében. Az izolált plakkok összefüggő, nagyobb kiterjedésű bőrelváltozásokká folyhatnak össze. A súlyosabb fázisokban átterjedhetnek a panaszok az ízületekre, de a belső szervek épségben maradnak, azokra nincs hatással.

Életmódtréner tanácsok pikkelysömör esetén

Egyik, de legnehezebben megvalósítható gyógymódja az étkezési szokás megváltoztatása. Az immunredszer megerősítése sikerrel járhat a tünetek enyhítésében.

Share This