A stressz jelentése

A stressz eredetileg a szervezetnek az ingerekre adott nem specifikus válaszát jelölő orvosi szakkifejezés volt. Mai értelmében azonban jelentése nagyjából „folyamatos feszültség” vagy „tartós idegesség” mely rendszerint egy vagy több állandó negatív ingerre adott tartós válaszreakció a szervezet részéről. A tartósan fennálló stressz akár komoly egészségkárosodást eredményezhet, mivel gyengíti a szervezet ellenállóképességét.

Szituációkból érzelmi válaszok
A stresszkeltő szituációk érzelmi válaszokat eredményeznek. Ide tartozik: – Szorongás – ezalatt értjük a félelem, feszültség és a rossz előérzetet. Legfőbb tünetei: süketség a világra, alvászavarok, a trauma újraéledése az álmokban. ; – Harag és agresszió – a harag agresszióhoz vezet. A gyerekek gyakran dühösek lesznek és agresszív viselkedést mutatnak, amikor frusztrációt élnek át. A frusztráció-agresszió hipotézis szerint egy személy erőfeszítését egy cél elérésében megakadályozzák, agresszív hajtóerő keletkezik, amely a személy viselkedését a frusztrációt okozó tárgy vagy személy megkárosítására motiválja. ; – Fásultság és depresszió
Életmódtréner tanácsok stressz kezeléshez

Megoldására számos lehetőség áll rendelkezésünkre, de az egyik legfontosabb a társas támogatás szerepe. Az az ember, akinek sok társas kapcsolata van, tovább él, és kevésbé valószínű, hogy stresszel kapcsolatos betegség támadja meg. A barátok és a család számos módon jelentenek támaszt. Önértékelésünket védi. Felvilágosításokat és tanácsokat adnak, társaságot nyújtanak, és elvonják figyelmünket a szorongásról. Ezen kívül pedig a helyes, egészséges életmód kialakítása segíthet a tünetek enyhítésében.

Share This