Szójaérzékenység

A szójaérzékenység háttere

Bár a legtöbb esetben allergiáról beszélhetünk  (Az allergia és intolerancia fogalmát, lásd az “Általános programok” menüpontban!), enyhébb esetekben előfordulhat intolerancia is. Ez számos tényezőtől függhet. Például, az elfogyasztott szója, illetve szójakészítmény mennyiségétől, de nagy szerepet játszhat a minőség is. Több szójakészítmény is készülhet akár génmanipulált szójából, aminek fogyasztását semmiképpen nem javasoljuk. Ügyelni kell továbbá arra is, hogy az egyéb összetevők tekintetében milyen minőséget képvisel az adott élelmiszernek nevezett táplálék.

Ugyanakkor tudni kell azt is, hogy a szója az egyik legtisztább, és legfontosabb fehérje forrásunk lehet, hiszen az állati eredetű termékek (húsok, tejtermékek, tojás) mellett, az egyedüli növényi fehérje, mely teljes értékű e tekintetben.

A teljes értékű fehérjék azok a fehérjék, melyek a szervezet számára megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazzák az esszenciális aminosavakat (amiket a szervezet nem képes előállítani), így egyedüli fehérje forrásként is biztosítani tudják a szervezet aminosav szükségletét.

Elsődleges szójallergia, leggyakrabban csecsemőkorban, gyermekkorban alakulhat ki. Ha például kevés ideig (6 hónapnál kevesebb) kapott anyatejet a csecsemő, s túl korán találkozik a szójával. Megfelelő diéta esetén, a gyermekek 5-8 éves korokra “kinőhetik” ezt, azaz szervezetük toleránssá válik a szójával szemben. Felnőtteknél ritkább az elsődleges szójaallergia. Kisebb százalékban örökletes is lehet.  Az allergia kialakulhat a tejallergiát követően is.

 

A szójaérzékenység tünetei

Tünetei igen változatosak lehetnek, de leggyakrabban emésztőszervi panaszok (puffadás, hasmenés), légzőszervi tünetek (felső légúti panaszok, gyakori hurutos megbetegedések, asthma) és bőrtünetek
(ekcéma, kiütés), de előfordulhat fejfájás és alvászavar is.

A szója és a szójatermékek fogyasztása, hasznossága körül megoszlanak a vélemények, és számos tévhit is kering még a szakemberek körében is. Az egyik leggyakrabban elhangzó ellenérv a szója ösztrogén tartalma. Mely tartalmánál fogva, rendszeres fogyasztása előnyös lehet a hölgyek számára, késleltetendő, vagy kiküszöbölendő esetlegesen a változó kori tüneteket. Ugyanakkor megfelelő mennyiségű (ha valaki a fehérje fogyasztását nemcsak szójából oldja meg, általában nem viszi ezt túlzásba) fogyasztása a férfiaknál nem okoz gondot.

 

Életmódtréner tanácsok szójaérzékenyeknek

Tehát, ha valaki szójaallergiában szenved, ne fogyasszon szóját, vagy olyan élelmiszert, amiben szója található. A szójaérzékenység, meg nem feltétlenül jelentheti a szója teljes elhagyását. A minőségre mint minden területen, itt is ügyelni kell.

 

Share This